top of page

Βασικές Φόρμες

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 

Οι φόρμες είναι ένας συνδυασμός από προκαθορισμένες τεχνικές που περιλαμβάνουν άμυνες και επιθέσεις, καθώς επίσης και διαφορετικές στάσεις των ποδιών, που εφαρμόζονται από τον ασκούμενο μόνο του και προς τις τέσσερις διευθύνσεις. Είναι δηλαδή ένα είδος άμυνας αλλά και επίθεσης εναντίον ενός ή περισσοτέρων υποτιθέμενων αντιπάλων.

 

Για τους Δυτικούς πολιτισμούς η κατανόηση των αρχών που διέπουν τις φόρμες δεν είναι κάτι εύκολο. Για να ερμηνεύσει κανείς τις φόρμες σωστά, πρέπει να ανατρέξει στις ρίζες τους. Ήδη στους προϊστορικούς χρόνους, οι άνθρωποι των σπηλαίων μιμούνταν την τέχνη του πολέμου και του κυνηγιού με τη μορφή των τελετουργικών χορών. Πριν από 2.000 χρόνια, ο Έλληνας φιλόσοφος Πλάτων, ανέφερε την «σκιαμαχία», μια μορφή μάχης χωρίς αντίπαλο (πυγμαχία σκιών). Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι οι «χοροί» αυτοί, ήταν ομόλογοι ή προπομποί των μοντέρνων Ανατολικών φορμών. Και είναι σωστό να λέμε ότι οι φόρμες ή οι φανταστικές μάχες είναι τόσο παλιές όσο και η ανθρωπότητα. Παρουσιάστηκαν από την ανάγκη διατήρησης αποτελεσματικών μαχητικών ικανοτήτων, ακόμη και σε περιόδους ειρήνης.

 

Σε μια πραγματική μάχη, η φόρμα δεν φαίνεται να είναι αναγκαίο κομμάτι των Πολεμικών Τεχνών. Ωστόσο, η εξάσκηση στις φόρμες, είναι απολύτως αναγκαία στο Τανγκ Σου Ντο, αφού τελειοποιεί την ικανότητα εκτέλεσης τεχνικών με τα χέρια ή τα πόδια. Οι φόρμες του Τανγκ Σου Ντο ονομάζονται Χιονγκς (Hyungs) και κάθε μια τους αντιπροσωπεύει το επίπεδο του ασκούμενου. Οι βασικές φόρμες αποτελούνται από μια άμυνα, μια επίθεση, και στροφές σχεδιασμένες για να αναπτύξουν τον έλεγχο (κοντρόλ), ρυθμό, δύναμη και ταχύτητα στην αρχική ενσωμάτωση των βασικών τεχνικών. Όσο αναπτύσσονται, οι φόρμες γίνονται σταδιακή πιο πολυσύνθετες σε ποικιλία, συνδυασμούς, και αλληλουχία μπλοκ, λακτισμάτων, χτυπημάτων, αλμάτων και στροφών. Μια προχωρημένη φόρμα μπορεί να πάρει πολλά χρόνια καθημερινής εξάσκησης και έντονης αυτοσυγκέντρωσης για να τελειοποιηθεί. οι φόρμες θυμίζουν έντονα χορογραφία, έτσι, μία όσο το δυνατόν πιο τέλεια φόρμα, με εξαίσια αρμονία μυαλού και σώματος αποτελεί υψηλή τέχνη και αντικείμενο ομορφιάς.

 

Η αλληλοδιαδοχή κινήσεων στις φόρμες ανταποκρίνεται σε διάφορες μορφές επιθέσεων και στρατηγικές άμυνας ενάντια σε έναν αριθμό επιτιθέμενων. Κάθε φόρμα έχει το δικό της διακεκριμένο αριθμό κινήσεων και το δικό της σχέδιο («πατρόν») σύμφωνα με τις πιθανές κατευθύνσεις (εικόνα). Ο ασκούμενος δεν οφείλει να θυμάται μόνο το σχήμα της φόρμας (αλληλουχία κινήσεων). Είναι πιο σημαντικό να συγκεντρωθεί στην ισορροπία, ρυθμό, έλεγχο αναπνοών, διακύμανση στην ταχύτητα (αργές - γρήγορες κινήσεις) και έλεγχο της δύναμης (δυνατές - χαλαρές κινήσεις). Έτσι, η φόρμα παρουσιάζεται πιο ρεαλιστική, πιο κοντά στο ιδανικό. Θα ήταν έλλειψη σεβασμού προς την τέχνη να θεωρούσαμε ότι κάποιος κατέχει μια φόρμα, απλά επειδή έχει απομνημονεύσει μια σειρά από μεμονωμένες κινήσεις.

Όπως σε όλες τις τέχνες αντιλαμβανόμαστε το μεγαλείο και την τελειότητα όχι με την προσθήκη τμημάτων, ούτε με την ανάλυση των επιμέρους στοιχείων που απαρτίζουν το όλο, αλλά με τη διαπίστωση ότι το όλο φαίνεται μεγαλύτερο από τα επιμέρους τμήματα. Με απλά λόγια, η φόρμα αποτελεί ένα σύνολο, και σαν σύνολο πρέπει να τη βλέπουμε και να την κρίνουμε. Εάν ο ασκούμενος μας κάνει να νομίζουμε ότι η φόρμα αποτελείται από τμήματα με μεμονωμένες κινήσεις, τότε είμαστε μάρτυρες δεξιοτεχνίας αλλά όχι τέχνης. Η φόρμα αποτελεί την ουσία της πολεμικής τέχνης.

Επίσης, θα πρέπει να εξασκούμαστε μόνο στις φόρμες για τις οποίες είμαστε πνευματικά και σωματικά προετοιμασμένοι. Είναι παράλογο και απρεπές για μία άσπρη ζώνη να προπονείται σε μία φόρμα της μαύρης ζώνης. Όπως και αποτελεί ασέβεια προς την ιστορία να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια δική μας φόρμα από τις δεκάδες διαφορετικές τεχνικές του Τανγκ Σου Ντο. Ούτως ή άλλως οι βασικές φόρμες μας προσφέρουν υλικό για προπόνηση για ολόκληρη τη ζωή μας.

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΦΟΡΜΑΣ

 

Κάθε φόρμα έχει τον δικό της χαρακτήρα. Τα στοιχεία που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα αυτόν είναι τα ακόλουθα :

 

α) Ακολουθία κινήσεως,

β) Έλεγχος της δύναμης,

γ) Ένταση και χαλάρωση,

δ) Έλεγχος ταχύτητας και κοντρόλ,

ε) Κατεύθυνση των κινήσεων,

στ) Αίσθημα ηρεμίας και ταπεινοφροσύνης,

ζ) Δύναμη,

η) Γνώση των τεχνικών,

θ) Ευδιάκριτα χαρακτηριστικά της φόρμας,

ι) Τέλειο τελείωμα («πάγωμα»)

ια) Ακρίβεια τεχνικών,

ιβ) Προσήλωση

 

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΜΩΝ

 

Οι βασικές φόρμες (Κίτσο Χιονγκ και Πιαν Αν) έχουν επηρεαστεί από σχολές της Νότιας Κίνας, και χαρακτηρίζονται από ταχύτητα, επιθετικότητα, δυναμικές κινήσεις και αυθορμητισμό.

 

ΦΟΡΜΕΣ (ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ)

 

  • Κίτσο Χιονγκ Ιλ Μπου (Gi Cho Hyung Il Bu) : 1η βασική φόρμα

  • Κίτσο Χιονγκ Ι Μπού (Gi Cho Hyung Yi Bu) : 2η βασική φόρμα

  • Κίτσο Χιονγκ Σαμ Μπού (Gi Cho Hyung Sam Bu) : 3η βασική φόρμα

  • Πιαν Αν Τσο Νταν (Pyung Ahn Cho Dan) : 4η βασική φόρμα ή 1η φόρμα Πιαν Αν

  • Πιαν Αν Ι Νταν (Pyung Ahn Ee Dan) : 5η βασική φόρμα ή 2η φόρμα Πιαν Αν

  • Πιαν Αν Σαμ Νταν (Pyung Ahn Sam Dan) : 6η βασική φόρμα ή 3η φόρμα Πιαν Αν

  • Τσιλ Σονγκ Ιλ Ρο (Chil Sung Il Ro) : 1η φόρμα Τσιλ Σονγκ

  • Πιαν Αν Σα Νταν (Pyung Ahn Sa Dan) : 7η βασική φόρμα ή 4η φόρμα Πιαν Αν

  • Πιαν Αν Ο Νταν (Pyung Ahn Oh Dan) : 8η βασική φόρμα ή 5η φόρμα Πιαν Αν

  • Μπασάϊ (Bassai) : 9η βασική φόρμα ή Φόρμα Μπασάϊ

  • Ναϊχάντσι Τσο Νταν (Naihanji Cho Dan) : 10η βασική φόρμα ή 1η φόρμα Ναϊχάντσι

  • Ναϊχάντσι Ι Νταν (Naihanji Ee Dan) : 2η φόρμα Ναϊχάντσι

  • Σίπσου (Shipsoo) : 11η βασική φόρμα

  • Τσιλ Σονγκ Ι Ρο (Chil Sung Ee Ro) : 2η φόρμα Τσιλ Σονγκ

  • Ναϊχάντσι Σαμ Νταν (Naihanji Sam Dan) : 3η φόρμα Ναϊχάντσι

  • Τσιλ Σονγκ Σαμ Ρο (Chil Sung Sam Ro) : 3η φόρμα Τσιλ Σονγκ

  • Τζίντο (Jin Do) : 12η βασική φόρμα

  • Ροχάι (Ro Hai) : 13η βασική φόρμα

  • Κονγκ Σαν Κουν (Kong Sang Kun) : 14η βασική φόρμα

  • Τσιλ Σονγκ Σα Ρο (Chil Sung Sah Ro) : 4η φόρμα Τσιλ Σονγκ

  • Τσιλ Σονγκ Ο Ρο (Chil Sung Oh Ro) : 5η φόρμα Τσιλ ΣονγκΣι Σα (Sei Shan) : 15η βασική φόρμα

bottom of page